Chip bez měření? Zajíc v pytli!

Představce si prodejce na trhu, který by prodával ovoce a zeleninu bez váhy. Váhu jablek by zkrátka jen odhadoval a sliboval vám, že už měl kilo v ruce mockrát a že to prostě odhadne správně. Co by se s takovým prodejcem stalo?

Pravděpodobně by to všem lidem bylo podezřelé a u takového obchodníka by raději nenakoupili. Spoutu lidí by na takového prodejce navíc zavolalo českou obchodní inspekci. Vždyť prodávat něco bez kalibrované váhy se nesmí. Zákon na ochranu spotřebitele nařizuje prodejci prodávat výrobky ve správné hmotnosti, míře nebo množství a umožnit spotřebiteli překontrolovat si správnost těchto údajů. Bez kalibrované váhy si zkrátka neškrtnete. 

A co pivo? Vadilo by vám, kdyby vám někdo v restauraci natočil podměrečné pivo a ještě tvrdil, že takhle je to normální? I v restauratérství je nutné dodržovat kalibrované míry, alkohol nalévat do cejchovaných sklenic a maso při přípravě pokrmů vážit na kalibrované váze. 

A vidíte, v oblasti chiptuningu naprostá většina firem výkon motoru neměří. Dokonce ani ty, které mají zkušebnu výkonu. Jak je možné, že to jejich zákazníkům nevadí? Nechávají se dobrovolně obelhávat a věří slibům, které často nejsou naplněny? Podobně, jako třeba při prodejních akcích Šmejdů?

Zákon v české republice řeší postup schválené úpravy. Musí zahrnovat diagnostiku motoru, měření výkonu motoru po úpravě i měření emisí v rozsahu SME. Zakončen pak musí být vylepením homologačního štítku a zápisem do technického průkazu. To se ale týká pouze homologovaných úprav, které nabízíme.

Ostatní úpravy, protože jsou vlastně nelegální, nemusí splňovat nic. Podle zákona by totiž neměly existovat. Budoucnost chiptuningu tedy záleží hodně na vás. Vyžadujte od svého úpravce měření výkonu. Jinak kupujete zajíce v pytli.