Proč nepoužíváme Powerboxy

Co je Powerbox

Pozor na nekvalitní powerboxy.Jedná se o přídavné zařízení, které se montuje přímo do motorového prostoru vozidla. Toto zařízení se zapojuje jako mezikus do originálního elektrického rozvodu motoru. Jeho úkolem je změnit určité informace putující z čidel vozidla do řídící jednotky, a tak vyvolat odlišný způsob řízení motoru jednotkou. Velký problém je, že většina Powerboxů mění pouze jednu z výstupních hodnot a ne všechny jako správně provedená úprava software. Motor je složitý systém a ke správnému fungování je třeba aby fungovaly všechny části tak, jak mají. Zatímco obyčejný Powerbox má pouze dva konektory a může tak ovlivňovat pouze jednu veličinu, vyspělejší je schopen měnit dvě. I přesto jde pouze o zkreslení informací a motor nikdy nebude pracovat tak přesně jako po využití chiptuningu.

Co na to vy

Naši zákazníci mají většinou s tímto způsobem „zvýšení výkonu“ negativní zkušenosti. Není ojedinělým jevem, že k nám zákazník přijede s požadavkem tento Powerbox odstranit. Většinou dochází k tomu, že Powerbox navýšil jejich výkon pouze málo, ale za cenu výrazně vyšší kouřivosti. Po námi provedené pořádné úpravě motoru, byli většinou překvapeni faktem, že se výkon razantně zvýšil, a přesto kouřivost ne. To je způsobeno faktem, že při chiptuningu se nepracuje pouze s jednou hodnotou, ale globálně s celým řízením motoru.

Výhody powerboxů

Hlavní a zároveň jedinou výhodou, je možnost Powerbox demontovat kdykoli z vozu. Tato výhoda je pravdivá, trochu zručný člověk je opravdu schopný toto zařízení demontovat, ale otázkou je, zda je tato výhoda opravdu postačující pro celkové nutkání zařízení pořídit. Faktem je, že pokud by byl majitel Powerboxu s daným výrobkem spokojený, neměl by důvod jej demontovat.

Některé stránky českých prodejců uvádějí, že je možné jeden Powerbox použít pro všechny vozy stejné typové řady. Zároveň také uvadějí, že nastavení Powerboxů je originální pro každou řídící jednotku. Je tedy možné Powerbox použít pro různé typy vozidel a motorů? Asi ano, ale rozhodně to není správný postup.

Další výhodou uváděnou výrobci a prodejci těchto zařízení je, že zakázník narozdíl od chiptuningu neztratí záruku vozu. Pravdou je, že zákazník kvalitní chiptuningové firmy záruku také neztrácí. Opět to tedy nelze považovat za výhodu.

Podle prodejců Powerboxů, je také často opakovaným klišé nekvalita chiptuningu. Vidí problém v úpravách prováděných neznačkovými úpravci, které můžou také negativně ovlivnit chod motoru. To lze ale opět stejným způsobem aplikovat i na výrobce Powerboxů.

Nevýhody powerboxů

Nekvalitní powerboxNevýhod Powerboxů je bohužel celá řada. Podíváme se na ty nejzásadnější.

Na českém trhu je možno se setkat především s Powerboxy značky Küberl Tuning. Tato firma na svých stránkách uvadí, že splňuje německé homologace TUV. Když se začtete pozorněji zjistíte, že TUV splňuje pouze 1/3 nabízených zařízení. Z vozů Škoda tuto normu nesplňuje celá řada motorů.

Powerboxy jsou schopny ovlivnit pouze malé rozhraní komponentů ve voze. Například u moderních řídících jednotek je množství paliva definováno zvlášť pro každý rychlostní stupeň. To powerbox není schopen rozlišit a modifikuje tyto informace jako jednu. Není tedy schopen optimalizovat hodnoty ve všech režimech jízdy (spotřeba, výkon).

Dále Powerbox nedokáže ovlivnit omezovač rychlosti. Jediným způsobem by bylo zkreslovat údaje o rychlosti, což by bylo i pro řidiče nežádoucí. Stejný případ je u omezovače otáček.

S powerboxy nejsou možné ani žádné nadstandartní úpravy. Například vyřazení EGR by u některých vozů bez softwarové úpravy mohlo způsobit uvedení do náhradního režimu a rozsvícení kontrolky poruchy motoru. Dále Powerbox není schopen vyřešit problém teplých startů u koncernových vozidel a mnoho dalších nastavení řídící jednotky.

Riziko powerboxů

Hlavním rizikem je, že vám prodejce u drtivé většiny není schopen říci, jak Powerbox funguje. Buďto informace tají, nebo je sami neznají. Tyto hodnoty se nedají měřit ani diagnostikou. Ta vykazuje stále stejné hodnoty jako před instalací Powerboxu.

Zvýšení výkonu

Jak je to skutečně se zvýšením výkonu pomocí Powerboxu nejsme schopni posoudit. Víme, že u chiptuningu jsme schopni požadovaný výkon upravovat libovolně v závislosti na přání zákazníka a stáří vozu. K tomu, abychom byli schopni provést celou úpravu kvalitně, nám rozhodně nestačí upravit jen jednu hodnotu. Nestačí jen množství paliva, ale provádíme také nastavení tlaku turbodmychadla v závislosti na množství paliva, atmosferickém tlaku, množství otáček, rychlostním stupni a podobně.

Závěr

Co říci na závěr. Myslíme že na základě těchto informací nelze obecně Powerboxy doporučit. Vůbec se nebráníme srovnání chiptuningu a Powerboxu na stejném vozidle s přeplňovaným motorem za stejných podmínek pod dohledem kamer a měření na válcové zkušebně. Naopak vyzýváme všechny prodejce těchto zařízení kteří mají zájem, aby nás kontaktovali pro případný srovnávací test.