Měření cyklisty na zkušebně

Původně byl článek o měření výkonu lidí myšlený pro silvestrovskou legraci, ale nakonec jde o natolik zajímavé téma, že jsme se rozhodli vydat i zcela standartní článek. Napadlo nás totiž, ze bychom zkusili na naší válcové zkušebně změřit výkon lidské síly. Jak jinak, než na kole.

Nejprve jsme si mysleli, že bude velmi snadné kolo přivázat k válcové zkušebně a za půl hodinky máme změřeno. Nakonec se bezpečné připevnění kola neukázalo tak snadným, jak jsme si původně mysleli a zabralo nám jedno měření několik hodin.

Figurantem nám byl Jirka, který má zkušenosti i se závody na kolech. To se nakonec ukázalo jako plus, protože roztočit naší válcovou zkušebnu také nebylo úplně snadné. Stejně jako v autě se musel rozjíždět na nejnižší rychlostní stupeň a postupně se dostat až na druhou nejvyšší rychlost, na které jsme nakonec výkon změřili.

Vlastně byl celkový postup velmi shodný se standardních měřením vozidla, kdy jsme museli nejprve vypočítat převodový poměr (počet otáček šlapek vs. otáček válce) a následně provést měření, včetně dojezdové zkoušky. 

Podívejte se na naše ukázkové fotografie, jak měření výkonu probíhá a taky na graf měření. Jirka si u nás ověřil svoji formu před jarní sezónou. Naměřili jsme mu maximální kroutící moment 24 Nm při rychlosti šlapání rychlostí 166 otáček za minutu a 400 Wattů. Na grafu je rovněž vidět vykolísaná křivka výkonu ve středním režimu Jirkových otáček (změřený výkon na kole je přepočítán dojezdovou zkouškou na výkon na šlapce). 

Video

Graf měření

graf-mereni-vykonu-cyklista-jirka.jpg

Fotogalerie

valcova-zkusebna-testujeme-lidi-010.jpg

valcova-zkusebna-testujeme-lidi-010.jpg

valcova-zkusebna-testujeme-lidi-021.jpg

valcova-zkusebna-testujeme-lidi-017.jpg