Problémy s AdBlue Peugeot / Citroen

CitroenBerlingo BlueHDI AdBlue.jpgNejvíce problémů se systémem AdBlue zaznamenáváme u osobních vozidel na značkách Peugeot a Citroen. Typickým problematickým motorem je agregát 1.6 BlueHDI, které najdete v mnoha modelech koncernu PSA, jako je Citroen C3, Citroen Berlingo nebo Peugeot Partner.

Na vozidle se z ničeho nic objeví chyba systému motoru a rozsvítí se kontrolka hladiny adblue s nápisem UREA. Příčin této chyby může být více, od chybného čerpadla, přes vadnou vstřikovací trysku nebo problém s nádrží AdBlue. Často ale v servisu naleznou také chybu komunikace s řídící jednotkou NOx senzoru. Nezřídka je tento jev kombinován se zablokováním startu vozidla, které se stává nepojízdné.

Ve chvíli, kdy se vozidlo dostaví do servisu a závada se pomocí diagnostiky smaže, systém funguje často zcela bez problémů a nelze aktuálně najít žádnou aktivní závadu, kterou by bylo možné opravit. Slepá výměna jednotlivých komponentů systému je navíc velice drahá.

Není se tedy čemu divit, že majitelé těchto vozidel hledají jiné řešení, které vyřeší jejich problém se systémem AdBlue na vozech Peugeot a Citroen. Protože odjet s takto nespolehlivým autem třeba na dovolenou, je pro mnohé velice stresující.

Nejen pro tyto motory nabízíme službu deaktivace systému AdBlue a odprogramování ze systému. Vozidlo pak může být provozováno s odpojenou řídící jednotkou a nádrží AdBlue, tedy stejně, jako u typů motorů, které systémem AdBlue nedisponují. Majitel se pak na auto může spolehnout a nemusí řešit velmi nákladné výměny dílů, které často nikam nevedou.

Je nutno podotknout, že odprogrogramováním systému se vozidlo stává nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích. Protože se ale v rámci měření emisí hodnoty NOx nekontrolují, je pro řadu zákazníků zrušení systému vysvobozujícím řešením.

Typ řídící jednotky: Bosch EDC17C60

Nejproblematičtější vozidla:

  • Peugeot Expert 1.6 BlueHDI
  • Citroen Berlingo 1.6 BlueHDI
  • Citroen C3 1.6 BlueHDI
  • Citroen AirCross 1.6 BlueHDI

Nejčastější chybové kódy:

  • P2200 - Snímač NOx - žádná komunikace
  • U029D - Komunikace CAN s komponentou Řídící jednotka NOx - žádná komunikace