Škoda Octavia RS 2.0 TFSI 162kW

Chcete si opravdu užít pořádný výkon? Kupte si novou Škodu Octavia RS 2.0 TFSI 162kW a nechte si ji u nás přečipovat. Až s modifikací na 300 koní teprve začíná ten správný požitek z jízdy.

Octavia 3 RS valcova zkusebna.JPGNová Octavie dostala do vínku nejsilnější benzínový motor s výkonem 162kW. Oproti druhé generaci Octávie je to nárůst o 15kW, které jsou sice trochu znát, pořád to ale není ono. Důležité ale je, že skryté rezervy jsou u tohoto motoru daleko větší, než u předchozí motorizace.

Pro řízení motoru bylo pro tentokrát využito řídící jednotky Siemens nové generace SIM18. Tyto řídící jednotky dokážeme bez problémů upravit přes diagnostické rozhraní a není tedy nutná demontáž z vozidla. Při měření na naší válcové zkušebně výkonu jsme při první úpravě tradičně naměřili o něco vyšší výkon než udává výrobce, konkrétně 170kW a 370 Nm. U některých dalších vozidel pak dokonce ještě víc.

Jak jsme už uváděli, rezervy jsou v případě tohoto vozu poměrně velké, ať už z hlediska možnosti zvýšení dávky vstřikování, tak navýšení tlaku turbodmychadla a na úpravu reaguje tento motor při využití kvalitního paliva znamenitě.

Výsledkem je proto nádherných garantovaných minimálně 300 koní, přesněji 222kW a 460Nm. A jak to komentoval majitel vozidla u nás na facebooku? “Jede to neskutečně! Hrabe to i na 4 rychlostní stupeň.” A to jsme rádi :-)

Samozřejmě, jako vždy, každý vůz je originál a proto se mohou jednotlivé výkony lišit. V některých případech není problém dosáhnout výkonu až 235kW (320PS) a 500Nm.